Лекція на тему «Біосенсори – аналітичні прилади майбутнього»

«Біосенсор – це компактний аналітичний прилад, який сполучає специфічний біологічний чутливий елемент та фізичний перетворювач, який перетворює біохімічний процес в електричний сигнал», – зазначив Сергій Вікторович. Він також наголосив, що розробка таких приладів є перспективним напрямком досліджень, оскільки вони мають досить високу специфічність та чутливість, завдячуючи використанню біологічних молекул і систем, а також мають різноманітні сфери застосування. Так у медицині біосенсори використовують для лабораторного аналізу, контролю інтенсивної терапії, за умов, коли певні показники потрібно контролювати в динаміці, а також для аналізу в домашніх умовах, наприклад, глюкози крові у діабетиків. З допомогою таких систем можна проводити моніторинг води і повітря, аналізувати токсичний та мутагенний матеріал, тестувати наявність певних хімічних сполук. Біосенсори знаходять застосування і в біотехнології: для контролю процесу ферментації, визначення кінцевих продуктів ферментації, у системах безпеки (криміналістика, детектування наркотиків та вибухових речовин), харчовій промисловості (контроль виробництва та якості), індустріальному виробництві, та ще у багатьох галузях. Доповідь супроводжувалася змістовною презентацією.
Наприкінці лекції розгорілася цікава дискусія стосовно того, чи можуть біосенсори застосовуватись як єдиний аналітичний прилад для досліджень та моніторингу. Учасники дискусії прийшли до спільного висновку: біосенсори можуть упроваджуватися на рівні з іншими методами досліджень, не витісняючи вже традиційні та перевірені, а ефективно їх доповнюючи.