Гарбузи у місті

Гарбуз – це баштанна культура, найближчі родичі якої – огірок, кабачок, диня і кавун. Гарбузи поділяють на їстівні і технічні (що йдуть на виготовлення посудин, ємностей і музичних інструментів). Є гарбузи однорічні та багаторічні (Африка, Південна Америка, Азія). Гарбуз росте скрізь, крім Антарктиди, і не вимагає спеціального догляду. Довжина стебел може бути 5−6 метрів. Зараз виведені сорти кущових гарбузів з короткими стеблами. Його стрижневий корінь може йти вглиб на три метри, а бічні корені досягають довжини 3−4 метри! Саме така коренева система в посушливі часи рятує гарбуз.
Звичний вигляд класичного гарбуза приємного оранжевого кольору, хоча зустрічаються і гарбуза інших кольорів: зеленого, жовтого, білого, червоного і сірого. Середня вага гарбуза 4−8 кг; максимальна вага − близько 35 кг.
Восени у багатьох містах світу відбуваються всілякі фестивалі, виставки, присвячені новому врожаю. Це і фестиваль цибулі в Веймарі, і свято винограду в Лімасолі, і знамените свято каштанів у Франції. Але сьогодні мова йде про гарбузи! В Європі такий фестиваль, наприклад, проходить в Людвігсбурзі (Німеччина), Ніцці (Франція); в Австрії фестиваль Курбісфест, присвячений цьому популярному овочу, проходить майже в кожному місті сільськогосподарських областей. Але в американському Серклвіллі – найбільший подібний фестиваль у світі. Він почався в 1903 році як звичайна виставка овочів, але за 112 років ця, здавалося б, рядова подія виросла до незвичайних розмірів. Щорічно це шоу відвідує понад 300 тисяч чоловік. Основною подією фестивалю є конкурс на найбільший гарбуз. До 1981 року неперевершеним рекордом була вага в 460 фунтів (207 кг), після чого був вирощений гарбуз вагою в 500 фунтів (225 кг). Цей гігант був запатентований як окремий сорт − Dill's Atlantic Giant. А у вересні 2007 року і цей рекорд був побитий гарбузом, що важив 1689 фунтів (760 кг)!
Не обходиться і без конкурсів, де, наприклад, вибирають «Міс Гарбузове шоу», або конкурси за номінаціями «Найоригінальніший гарбуз», «Найстрашніший гарбуз», «Найвеселіший гарбуз»...
Ось і ми, члени відділення екології та аграрних наук Київської МАН, разом з екологічним клубом «Зелена хвиля» Києво-Могилянської академії вирішили провести осіннє свято «ГАРБУЗИ У МІСТІ» зміні-конкурсом на виготовлення рукодільного гарбуза. Учасниками стали учні київських шкіл і викладачі. Але наші гарбузи були такі гарненькі, що, закінчивши виготовлення, ми не змогли вирішити чий же краще. Тому ця подія стала просто нашим маленьким святом врожаю, на якому заступник голови студентської організації «Зелена хвиля» Ксенія Потьомкіна розповіла школярам про діяльність екоклубу та запросила усіх до участі у спільних проектах.
А ще хочемо нагадати, що за своїми поживними властивостями гарбуз перевершує багато овочевих культур. У м'якоті плодів гарбуза міститься від 2 до 20% цукру, до 20% крохмалю. Кислот у гарбузі мало, тому він не дратує шлунок і кишечник. Багато в гарбузі каротину, вітамінів С, групи В, Е. РР та ін. Особливо багато калію, фосфору, заліза, кальцію та ін. Завдяки великій кількості калію гарбуз рекомендують при серцево-судинних захворюваннях, при хворобах нирок, печінки, атеросклерозі та ін. захворюваннях. Вітамін Е, що міститься в гарбузі, разом з каротином запобігають старінню клітин і захворюванню раком. Він також підтримує роботу слизової, сітківки ока, посилює імунітет, захищаючи тіло від бактерій і вірусів. Ось такий він, гарбуз! Так що, складаючи меню, корисно знати про властивості овочів, які ми їмо.
Їжте гарбуз і будьте здорові!