А ви любите горіхи?

Ви запитаєте: «А де ж тут горіхи?» А їх ще треба виростити!
Деревом життя називають горіх волоський, який за сукупністю корисних властивостей практично не має собі рівних у рослинному світі. Великий сучасний мандрівник Тур Хейєрдал під час тривалих експедицій включав горіх в раціон харчування команди. Паста з ядер волоських горіхів − один з компонентів харчування космонавтів, що перебувають на навколоземній орбіті. За калорійністю горіх волоський цілком порівнянний з м'ясом або маслом, а за кількістю вітамінів в 50 разів перевершує цитрусові і у 8 разів −смородину.
Ці факти знайомі багатьом. А от чому горіхи такі дорогі, ми довідалися на науково-практичному семінарі «Інтенсивна технологія вирощування грецького (волоського) горіха і фундука». Експерт-дорадник Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України Володимир Володимирович Тарасюк запросив на семінар спеціалістів та початківців у цьому аграрному секторі.
Від саджанців до нашого столу горіх проходить дуже довгий, трудомісткий та витратний шлях. Закладка горіхових садів – перспективний напрямок у садівництві на найближчі 30-40 років. У нас вже є селекції та сорти грецького горіха і фундука, що можуть плодоносити у всіх регіонах України, у тому числі морозостійкі. Але ж є старі сади, що потребують захисту від вимерзання у зимовий період.
Шкідники і хвороби – ще одна проблема. Уникнення фальсифікату при виборі саджанців грецького горіха і фундука. Щеплення грецького горіха. Формування крони і обрізка. Голландська технологія закладання горіхових садів, яка дозволяє повернути витрачені гроші за 3-4 роки. Це та ще багато питань було розглянуто на семінарі. А головне, що В.В. Тарасюк погодився надати допомогу тим учням, які цікавляться проблемами горіхів.
Тому, дорогі вчителі та батьки, ваші діти можуть вам допомогти доглядати за горіхом, якщо оберуть цю тему для науково-дослідницької роботи! А відділення екології та аграрних наук Київської МАН допоможе їм у підготовці!
Їжте горіхи та будьте здорові!